Index artisti straini
New Age
World/Traditional
Soundtrack
Electronic
Underground
Istorie/Genuri
Linkuri
Guestbook
Contact
[articole noi]
 21.09 new age(1)
Miscarea new age = muzica new age?
[tech info]
Cum sa concepi coperta unui CD?
CD-urile nu doar pentru muzica (DVD)
A doua fata a muzicii
Pirateria in Romania
Cum sa-ti promovezi muzica la radio
Demo-ul: cum sa iti lansezi muzica pe piata
[formular]
Pentru a ajuta la imbunatatirea site-lui, completati formularul urmator si puteti castiga in fiecare luna cate un cd. Apasati aici.Cauta: Concurs!!! 5.03.2004
  Miscarea New Age = Muzica New Age? ..//home
Raspunsul pe care-l voi da fara sa stau pe ganduri este: NU! Cei doi termeni NU sunt unul si acelasi lucru, chiar daca o anumita interlegatura s-a stabilit candva totusi, iar in urmatoarele randuri va voi arata si de ce.

Sa incepem cu definitia unei miscari in general. Iata ce ne spune Dictionarul Explicativ al Limbii Romane- DEX: ”miscare = actiune sau curent care grupeaza un numar mare de oameni in jurul unei activitati de interes (mai) general, al unei idei sau al unei conceptii”.

Dictionarul Enciclopedic Cartier explica termenul New Age: “miscare religioasa de factura teozofica si ezoterica, aparuta in SUA in jurul anului 1970, propovaduind o ‘noua varsta’ a omenirii sub zodia Varsatorului”

Intorcandu-ne la DEX vom vedea definitia muzicii in general: “muzica = 1. arta de a exprima sentimente si idei cu ajutorul sunetelor combinate intr-o maniera specifica; 2. stiinta a sunetelor considerate sub raportul melodiei, al ritmului si al armoniei.”

Acestea fiind spuse haideti sa vedem pe scurt ideile si conceptele Miscarii New Age. Astfel Miscarea New Age este o grupare de indivizi care au o viziune proprie asupra unei noi ere a iluminarii si armoniei, manifestata prin impartasirea aceleiasi conceptii despre viata si spiritualitate.

Trasaturile pe scurt ale Miscarii New Age sunt:

1.Sincretismul religios- combinarea unor invataturi si precepte religioase dintre cele mai diverse, considerand ca fiecare din ele contine un sambure de adevar.

2.Divinizarea umanitatii: afirmatia fundamentala a Miscarii New Age este indumnezeirea omului

3.Transformationismul: ideea de transformare a constiintei pentru a atinge identitatea divina. Exista transformare individuala si planetara.

4.Punerea in legatura a diferitelor crezuri New Age pentru a se ajunge la un numitor comun.

5. Unitatea guvernarii- oamenii trebuie sa se vada ca o parte a unui intreg, ca o parte a universului chiar.

Ce este insa muzica New Age?

Pornind de la aceleasi radacini ca si miscarea cu acelasi nume, muzica a parcurs un drum diferit. Poate ca muzica New Age era subordonata candva miscarii New Age, insa de atunci s-au schimbat multe. Carl McColman, scriitor si redactor al revistei New Age Voice- NAV declara: “muzica New Age este coloana sonora a calatoriei spirituale…”

Evolutia muzicii new age ca un element de sine statator si ca un gen muzical aparte este vazuta clar sub aspectul existentei unor subgenuri muzicale precum: muzica electronica, muzica ambientala, muzica spatiala, muzica pentru meditatie, muzica experimental- instrumentala, muzica world/etno, muzica pentru relaxare cu sunete din natura si altele. Muzica New Age este delicata pentru urechea ascultatorului, are in general un ‘sound’ placut si relaxant si este departe de a fi nociva, dupa cum din pacate, se mai crede inca. Mare parte din subgenurile enumerate mai sus au fost incluse in muzica New Age de curand. De exemplu: muzica electronica a avut firul evolutiei complet separat de New Age Music, prin pionierii sai: Kraftwerk, Klaus Schulze, Pink Floyd si Tangerine Dream, care in anii ‘60-’70 au adus pentru prima oara albume de acest tip la lumina zilei. Abia in ultimii ani muzica electronica a fost ‘asimilata’ genului New Age Music. La fel s-a petrecut in mare parte si cu celelalte genuri muzicale conexe.

De ce a fost ales tocmai termenul de New Age Music ca sa reprezinte acum atatea genuri muzicale inrudite? New Age Voice Magazine mentioneaza ca acest lucru s-a facut datorita mutiplelor intelesuri pe care acest termen le scoate la iveala. Si mai ales, as spune eu, pentru ca este un termen mult mai general: muzica New Age are o cuprindere cu mult mai vasta ca denumire decat muzica electronica sau muzica world. Cand spui world music sau meditation music stii exact la ce te referi…

Arthur Szabo, redactor muzical la Radio Son Reghin, spunea urmatoarele intr-un articol din revista Actualitatea Muzicala, citez: “Pe glob muzica ambientala este intalnita sub mai multe denumiri. In America de Nord, de exemplu – New Age Music (exista tendinta de a se face confuzii totale (!) cu spiritualitatea laica New Age, in care se pot distinge mentalitati pozitive, dar si negative; uneori in muzica pot aparea teme compozitionale care reflecta elemente ale acestei spiritualitati izvorate din mituri, ocultism, mistere, dar care nu trebuie neaparat privite ca malefice), Electronic Music (in cazul instrumentatiei electronice), New Adult Contemporary, Progressive Instrumental Music. In Europa sunt mai des folositi termeni precum New Ambient Music, Relaxation Music, New Instrumental Music, Meditation Music etc.”

Existenta unor albume cu mesaje subliminale i-a facut pe multi sa se teama si de fapt, cam aici apar nedumeririle in legatura cu termenul New Age in general. Trebuie sa se stie ca la ora actuala mesajele subliminale negative sunt interzise prin lege. In anii ’70 s-au utilizat, pentru o scurta perioada de timp si ca un fel de experiment, mesajele subliminale in cazul publicitatii, unde, intr-un calup de imagini publicitare obisnuite, a fost introdus un mesaj promotional subliminal la o anumita firma sau produs. Efectul: subconstientul telespectatorilor a fost afectat de acel mesaj ascuns, ei cumparand respectivul produs chiar daca au recunoscut apoi ca nu aveau o stricta nevoie de el…

De asemenea unele mesaje ascunse au fost inregistrate pe albumele unor formatii rock cunoscute de altfel. Concluzia a fost reglementarea stricta a acestui taram atat de putin inteles inca. A fost permisa inregistrarea unor mesaje subliminale de ajutor, pe albumele specializate pentru reducerea stressului, renuntarea la fumat, la bautura, etc. Insa conditia esentiala pusa de autoritati a fost sa se mentioneze clar pe coperta albumului daca el contine mesaje subliminale de orice natura. Si cum legislatia americana este foarte dura casele de discuri au trebuit sa se conformeze si sa respecte deciziile impuse.

Neavand timp suficient sa explic termenul de New Age Music in cadrul emisiunii mele Univers Ambiental de la Radio Arad, am evitat folosirea acestuia, inlocuindu-l cu termenul “muzica ambientala”. Termenul este corect, dar dupa cum am spus mai inainte, este subordonat genului New Age. Poate ca nu a fost alegerea ideala, insa eu consider ca inainte ca un ascultator sa clasifice intr-un fel sau altul muzica New Age, este mai bine sa asculte un album de Vangelis sau de Jarre (ei fiind printre cei mai cunoscuti exponenti ai acestui gen)... Si atunci cred ca parerea preconceputa ca muzica New Age are ceva malefic in ea va disparea instantaneu. Muzica exceptionala acestor mari artisti, precum si a altora la fel de talentati, ne dezvaluie adevarata valoare a acestui gen de muzica atat de putin promovat in Romania.

De altfel se pare ca muzica New Age, prin sound-ul deosebit de cald si efectul pozitiv pe care il are asupra ascultatorului, se apropie mai mult de divinitate decat alte genuri muzicale, carora li se face atat de multa reclama in mass-media. Sper ca prin aceste randuri cititorii sa-si lase la o parte neincrederea si sa incerce sa prinda esenta din muzica pe care o asculta. Numai asa vor putea sa compare obiectiv ceea ce au citit aici, cu ceea ce chiar sufletul lor le dezvaluie despre inspiratia oferita de aceasta muzica atat de controversata si totusi atat de placuta si de interesanta …

Cateva exemple de muzicieni si compozitori New Age si genuri inrudite:

 • Aeoliah (muzica de meditatie)
 • Andreas Vollenweider (muzica electronica)
 • Asha (muzica vocala)
 • Constance Demby (muzica spatiala)
 • Cusco (contemporary world)
 • David Arkenstone (electronic/ hymn)
 • Douglas Spotted Eagle (native american)
 • Enigma (contemporary world)
 • Enya (celtic)
 • Hilary Stagg (muzica de relaxare)
 • Jean Michel Jarre (electronic/space)
 • Jesse Cook (contemporary world/ flamenco)
 • Johannes Linstead (contemporary world/ flamenco)
 • Joseph Fire Crow (native american)
 • Kitaro (electronic/ contemporary world)
 • Klaus Schulze (electronic/ ambient)
 • Kraftwerk (muzica electronica)
 • Loreena McKennitt (celtic)
 • Medwyn Goodall (electronic/contemporary world)
 • Michael Stearns (ambient)
 • Mike Oldfield (electronic/rock)
 • Oliver Shanti (contemporary world)
 • Robert Gass (vocal/ chanting)
 • Robert Rich (ambient)
 • Steven Halpern (muzica de meditatie/ subliminal)
 • Steve Roach (ambient)
 • Terry Oldfield (muzica de meditatie)
 • Tony O’Connor (muzica de relaxare)
 • Tangerine Dream (muzica electronica)
 • Vangelis (muzica electronica)
 • Yanni (electronic/ piano)

Sergiu Rusu
.:home .:artisti romani .:interviuri .:discografii .:cdreview
© Copyright www.electrosound.ro 2002