Index artisti straini
New Age
World/Traditional
Soundtrack
Electronic
Underground
Istorie/Genuri
Linkuri
Guestbook
Contact
[articole noi]
 21.09 new age(1)
Miscarea new age = muzica new age?
[tech info]
Cum sa concepi coperta unui CD?
CD-urile nu doar pentru muzica (DVD)
A doua fata a muzicii
Pirateria in Romania
Cum sa-ti promovezi muzica la radio
Demo-ul: cum sa iti lansezi muzica pe piata
[formular]
Pentru a ajuta la imbunatatirea site-lui, completati formularul urmator si puteti castiga in fiecare luna cate un cd. Apasati aici.Cauta: Concurs!!! 5.03.2004
  Interviu Vangelis 1977 ..//home

Presa straina scria despre el: "Talentul sau trece dincolo de timp"
"Muzica sa mentine ascultatorul in intensitate "
"E un geniu muzical "
"E onorabil faptul ca albumul sau Albedo 0.39 a fost considerat unul din cele mai buna 9 albume ale anului"
Toate astea si multe altele au fost si sunt scrise despre compozitorul grec Vangelis Papathanassiou. Aproape necunoscut in Grecia si foarte cunoscut in marea majoritate a Europei. Vangelis Papathanassiou a parasit Grecia acum 10 ani, stabilindu-se la Paris, iar de trei ani s-a stabilit la Londra, unde isi etaleaza impresionantele productii ale talentului sau.

Intr-o recenta intalnire cu Vangelis la Londra, l-am intrebat si mi-a povestit o sumedenie de lucruri, mai ales despre muzica greceasca. Cu multe din opiniile lui nu am fost de acrod, insa asta e un alt subiect.

Mi-ar placea sa dau un concert in Grecia, insa m-ar costa enorm. Nu vorbesc, fireste, de onorariile mele, pentru ca pentru un asemenea concert nici nu m-as gandi la asa ceva. Problema e transportarea trupei cu care voi concerta, trupa care consta din 150 de oameni.

As dori sa-mi spuneti opinia dumneavoastra despre muzica greaca.

Ascultati-ma cu atentie. Muzica in Grecia nu a jucat niciodata un rol important, asa cum s-a intamplat in alte tari. De exemplu India, tarile africane, Turcia, unde muzica a fost si e un parametru de baza in viata oamenilor. Unii spun ca ar cauta radacinile muzicii grecesti. Ce radacini sa caute, daca ele nu exista? Suntem obsedati si suferim de agonia de a face din greci ceea ce dorim noi ca ei sa fie. Ca si bouzouki, care dealtfel a venit din Asia, si pe care il vrem un instrument grecesc. Ma intreb de ce tot persistam in a cauta in trecut si nu o facem in prezent. Poate pentru ca grecii de astazi vor si ei un apartament, o masina si nimic altceva! Fara sa pun la vreo indoiala vechea noastra cultura, aratam rau de tot. Suntem tot timpul cu privirea indreptata in urma.

Sunt opiniile dumneavoastra diferite in privinta muzicii europene?

Deloc. Nici Europa nu are o traditie muzicala. Aici muzica a incept sa apara, dupa Renastere, iar dezvoltarea ei a fost pur tehnica, in contrast cu India sau Egipt, unde ea a existat si inca ramane aceeasi, fiind un fel de religie.

Asta inseamna ca Mikis Theodorakis si Manos Hatzidakis nu fac muzica greceasca? Nu-i ofera nimic?

Nu pot spune lucrul asta. Au oferit si inca mai au ce oferi, mai ales Manos Hatzidakis care a oferit chiar mult. Insa, din cate am auzit, a cam terminat cu muzica, si pun atunci intrebarea: Dupa ce un om a creat si a oferit mult publicului, se opreste si nu abandoneaza lucrul asta, e un om terminat acel om? In opinia mea, noii compozitori sunt terminati pentru ca pot oferi o continuitate caii ce li s-a deschis. Nu-l pot pune pe Teodorakis in aceeasi oala, pentru ca el face altceva. Lucrarile lui Hatzakis sunt pur muzicale, in timp ce cele ale lui Teodorakis sunt politice. Si fiecare a dat tot ce a fost mai bun in muzica pe care o faceau.

Si acum, altceva. Exista vocalisti buni in Grecia?

In principiu, pentru mine nu e important ca vocea sa existe, ci sa infloreasca. Personal as selecta-o pe cea a Dimitrei Galani, a Vicky-ei Moscholiou si a marelui Grigoris Bithikotsis.

Vangelis, ai trait in Franta, acum traiesti in Marea Britanie, prin urmare ti-ai format o opinie despre muzica din aceste tari.

Muzica engleza de azi e intr-o conditie oribila, cu exceptia perioadei Beatles. Muzica franceza sta si mai prost.

A avut impact muzica greceasca peste granite?

Cu siguranta, grecii au influentat turismul strain prin muzica lor.

Ce va displace cel mai mult in viata?

Mediocritatea!

Ce v-a indemnat sa deveniti un muzician, si ce reprezinta muzica pentru dumneavoastra?

Ceeea ce m-a impins inspre muzica e ceva interior, ce salasluieste in mine de la 4 ani, atat de intens incat din acel punct incolo nu am putut vedea altceva. Iar muzica e pentru mine o forta pe care daca nu o folosesti cum trebuie, devine periculoasa ca otrava. Trebuie sa va mai spun ca ma ocup si cu pictura, sculptura… si gatitul…

Aveti anumite puncte speciale de inspiratie?

Sunt atatea lucruri in jurul meu, care ma inspira, incat nu am nevoie de un efort de selectie speciala. E suficient doar un crampei de observatie pentru a gasi tema ce te inspira.

Care e filosofia dumneavoastra de viata?

Sa incerc sa fiu in armonie cu momentele pe care le traiesc si sa ma impartasesc din tot ce se intampla in jurul meu.

Ati realizat recent un album cu Demis Roussos, cum il priviti ca artist?

Intotdeauna am crezut in vocea lui Demis Roussos, insa motivul pentru care n-am colaborat cu el pana acum a fost opozitia mea fata de muzica si de felul de exprimare. Am criticat in general pozitia sa si atitudinea iresponsabila fata de Grecia. In ciuda acestora si dupa repetatele sale vizite la Londra, am decis sa avem o colaborare constructiva, intrucat cred ca orice fel de colaborare aduce ceva mai bun decat critica.

Cum faceti fata ignorantei grecilor fata de muzica dumneavoastra?

Intrebati-i pe greci!

Credeti ca audienta greaca nu e indeajuns de matura pentru a aprecia muzica dumneavoastra?

Cred ca muzica mea nu e apreciata in Grecia pentru ca nu a fost legat de nici o miscare politica. In toti acesti ani, au fost apreciati artisiti ce au avut o activitate politica intensa, cum a fost de exemplu Theodorakis.

traducere Cristi Muresan
.:home .:artisti romani .:interviuri .:discografii .:cdreview
© Copyright www.electrosound.ro 2002