Index artisti straini
New Age
World/Traditional
Soundtrack
Electronic
Underground
Istorie/Genuri
Linkuri
Guestbook
Contact
[articole noi]
 21.09 new age(1)
Miscarea new age = muzica new age?
[tech info]
Cum sa concepi coperta unui CD?
CD-urile nu doar pentru muzica (DVD)
A doua fata a muzicii
Pirateria in Romania
Cum sa-ti promovezi muzica la radio
Demo-ul: cum sa iti lansezi muzica pe piata
[formular]
Pentru a ajuta la imbunatatirea site-lui, completati formularul urmator si puteti castiga in fiecare luna cate un cd. Apasati aici.Cauta: Concurs!!! 5.03.2004
  Interviu Gheorghe Pintilescu "Marionett" ..//home

1. Spuneti-ne cateva date despre voi si muzica voastra. Cine sunteti si ce pregatire in domeniu aveti?

Gheorghe "Puiu" Pintilescu, 46 ani, analist asistent programator, fost redactor colaborator al postului de radio "MEDIAS 725" - 88.1MHz, prezent in Anuarul UNITER stagiunile 1997-1998 si 1998-1999. Opt ani de activitate radio; am realizat urmatoarele emisiuni: "Feliuta de jazz", "Picatura de blues", "O introducere neconventionala in istoria muzicii pop" muzica progresiva, electronica, ambiental si new age), "Weekend matinal" simbata si duminica. Am intrerupt temporar activitatea radio de aproximativ 6 luni pentru a ma putea dedica realizarii albumelor personale. Incepind din anul 1995 am inceput experimente muzicale cu ajutorul calculatorului, mixerelor, inregistrarilor pe benzi magnetice. Am realizat coloana sonora a urmatoarelor spectacole de teatru:

1. "Orasul Mincinosilor" de Frantisek Lange, regia Geo Balint, Teatrul pentru copii si tineret Vasile Alecsandri, Bacau.
2. "Rataciti in Amurg" de George Genoiu, regia Constantin Dinischiotu, scenografia Geo Balint si Cristina Ciobanu, Teatrul Bacovia, Bacau.
3. "Ingeri si Gunoaie" dupa Samuel Beckett, regia Geo Balint, Teatrul La Muzeu - Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti.
4. "Micul Print" de Antoine de Saint-Exupery, regia Geo Balint, Teatrul de animatie Bacovia, Bacau.
5. "3 Frati Imparati" dupa Petre Ispirescu, regia Geo Balint, scenografia Mioara Buescu (Teatrul Tandarica, Bucuresti - laureata al premiului "Erasmus" - Olanda), Teatrul de animatie Bacau.
6. "Amprenta Exilului" de George Astalos, Teatrul Bacovia, Bacau. In vara anului 1999 am inceput lucrul la albumul "Marionett" -"O zi din viata unui om obisnuit"(titlul provizoriu).

Marionett este numele de scena (si nu Puiu Pintilescu). Am prezentat materialul acestui album la diverse intilniri neoficiale cu oameni de radio din zona. Am purtat discutii cu Paul Eduard Schneider aka DJ Phantom pe tema realizarii acestui album. Edi Schneider a fost placut surprins de materialul muzical realizat ceea ce mi-a dat curaj in incercarea de a contacta oameni din domeniu ce m-ar putea ajuta in publicarea lui. Asa am ajuns sa-l contactez pe Sergiu Rusu, Radio Arad 99.1 si sa incerc a participa la dezvoltarea unei mai bune difuzari a muzicii new age, electronice, ambient, space, esoterica, etnica, relaxation music.

2.De ce ati ales tocmai acest gen de muzica dintre atatea altele?

Pentru ca acest gen imi poate reprezenta cel mai bine modul de legatura cu anturajul natural si social la inceput de mileniu III.

3. Considerati ca genul muzicii new age, electronice, ambient, space, esoterica, etnica, relaxation music, etc., este bine reprezentat la noi in tara? Ce s-ar mai putea face pentru a exista o mai buna cunoastere a acestui gen de muzica atat de apreciat in Occident?

Din pacate nu prea am auzit despre o miscare bine organizata in difuzarea acestui gen muzical. Abia in luna septembrie a anului 2000 am aflat ca exista niste oameni entuziasti din Romania care doresc sa dezvolte difuzarea acestui gen muzical. Aflasem cu ceva ani in urma de Adrian Budritzan si de incercarile sale in domeniu. Am incercat sa-l contactez, si am discutat o data sau de doua ori telefonic despre difuzarea radio a unor creatii romanesti in domeniu. Din nefericire am pierdut legatura si abia in luna septembrie 2000 am luat legatura cu Sergiu Rusu, Radio Arad 99.1 care mi-a oferit detalii despre difuzarea in Romania a muzicii new age, electronice, ambient, space, esoterica, etnica, relaxation music.

Am realizat pana acum albumele: "O zi din viata unui om obisnuit", "Music for water stories", "Sermotykon - Douasprezece porti lunare ale initierii", "Eyelight I", "Eyelight II". In pregatire "Mai multe amintiri decat sperante" si "Eyelight III".

4. Ati avut piedici sau greutati lansand albumele voastre in Romania si cum le-ati rezolvat? Cine au fost cei care v-au ajutat?

Nu am avut piedici in difuzarea radio a muzicii new age, electronice,ambient, space, esoterica, etnica, relaxation music. Despre lansarea unor albume in domeniu stiu prea putin pentru a oferi o parere cit de cit competenta. In incercarea mea de a lansa albumul "Marionett" am avut promisiuni de sprijin dar numai atit pina acum.

5. Cunoasteti situatia mondiala in ceea ce priveste muzica new age si conexe? Cum credeti ca va veti putea impune pe plan international, ce veti aduce nou pentru aceasta?

Sunt mai bine informat in legatura cu inceputurile muzicii electronice, new age, etc. decit cu ce se intimpla acum. Impunerea pe plan international se poate face doar in masura in care exista producatori puternic interesati in acest lucru. Depindem de modul strict occidental in asemenea promovari, dar putem surprinde prin prospetimea romaneasca in domeniu.

6. Care este mesajul pe care doriti sa-l transmiteti prin muzica voastra ascultatorilor?

Greu de raspuns la aceasta intrebare... Din experienta mea se pare ca de multe ori una vrea sa exprime creatorul si alta pricepe critica si publicul; toate depind de gradul de educatie al ascultatorului, de cultura criticului si in mod decisiv de intentia producatorului. La asta poate participa intr-un mod benefic pentru creator felul in care oamenii de radio sau mass media, in general, abordeaza difuzarea muzicii new age, electronice, ambient, space, esoterica, etnica, relaxation music.

7. Care va sunt planurile de viitor?

Publicarea albumelor "Marionett" si realizarea altor experimente in domeniu. Ca om de radio sunt interesat de potentarea legaturilor intre cei ce se ocupa de acest fenomen.

interviu de Sergiu Rusu
.:home .:artisti romani .:interviuri .:discografii .:cdreview
© Copyright www.electrosound.ro 2002