Index artisti straini
New Age
World/Traditional
Soundtrack
Electronic
Underground
Istorie/Genuri
Linkuri
Guestbook
Contact
[articole noi]
 21.09 new age(1)
Miscarea new age = muzica new age?
[tech info]
Cum sa concepi coperta unui CD?
CD-urile nu doar pentru muzica (DVD)
A doua fata a muzicii
Pirateria in Romania
Cum sa-ti promovezi muzica la radio
Demo-ul: cum sa iti lansezi muzica pe piata
[formular]
Pentru a ajuta la imbunatatirea site-lui, completati formularul urmator si puteti castiga in fiecare luna cate un cd. Apasati aici.Cauta: Concurs!!! 5.03.2004
  Interviu Loreena McKennitt ..//home

Interviul de fata a avut loc in cadrul emisiunii "Spirit, Songs & Show" de la Televiziunea Olandeza, fiind un documentar despre spiritualitate in muzica pop. Au fost invitati si alti artisti ca Leonard Cohen, Tori Amos, Brendan Perry (Dead Can Dance), Youssou N'Dour, Gangstarr.


Si cred ca acum e vremea ca oamenii sa se confrunte cu propria… posibila pierdere a identitatii lor, posibila piedere a capacitatii lor de a se exprima pe sine. Si cred cu tarie ca ei au nevoie de a se implica pe plan spiritual. Religiile organizate nu servesc probabil nevoile lor, iar ei incearca sa caute ceva de care sa se aghete.

Fiintele umana, ca specie, au nevoie de implicare spirituala. Religiile, ca structura, au fost create ca raspuns la aceasta nevoie. Si, ca multe alte structuri - politice, religioase sau orice altceva - au fost supuse evolutiei, schimbarii si cateodata manipularii si alterarii. Chiar si in interiorul crestinismului exista multe variatii, atat asupra cultului cat si asupra interpretarii Bibliei.

Asa ca… a doua mea concluzie personala este ca substanta mea spirituala apartine lumii naturale. Am ajuns sa cred ca exista o asociere intre creativitate si spiritualitate. Si cand ma uit la societatea contemporana, in care oamenii par sa fie din ce in ce mai absorbiti de munca pe care o fac, nemaiavand timp sa se ocupe si de propria creativitate, ei devin, cred eu, oarecum privati de spiritualitate. Insa in ceea ce ma priveste, muzica este, in aceasta privinta, o experienta spirituala. (rade)

Insa am senzatia ca specia umana e segregata de restul lumii naturale. Cred ca am devenit ego-centristi si fascinati de propriile noastre creatii, incat am uitat legaturile noastre si de tendinta noastra de a ne integra in lumea naturala. Cand privesti culturile vechi sau chiar culturi contemporane in care oamenii si-au impletit evolutia cu cea a mediului natural, cu aparitia anotimpurilor, cu animalele obeservi ca ei exprima acest lucru imprimandu-si imagini de animale pe vesmintele cu care sunt imbracati. Priviti-I pe indienii Americani, care si-au incorporat animalele in totemurile si mastile lor. Sunt multe cai subtile, insa foarte integrante in cadrul culturilor, prin care oamenii isi reamintesc ca sunt o parte a lumii naturale. In ceea ce ma priveste, cred cu tarie ca atunci cand am nevoie de un sprijin spiritual, am sa ma duc direct la tara. (rade)

Se pune intrebarea daca prefer mediul rural celui urban. Pot vizita culturi urbane peste tot in lume si le gasesc chiar interesante, insa cultura, in opinia mea, este doar cea rurala.

Traim intr-o lume in care inca se mai duc razboaie din motive religioase. Cred ca putem pune o intrebare extrem de relevanta si de contemporana: "Cine si ce este Dumnezeu?" "Ce este religia?" "Ce este spiritualitatea?" "In ce fel difera cele doua una de alta?" Si cred ca exista o distinctie intre a fi implicat spiritual si a fi o persoana asa-numit "religioasa". A fi o persoana religioasa inseamna cateodata a fi indoctrinat de un punct de vedere politic, care nu are nimic de a face cu dragostea, compasiunea si sensul de integrare intr-o lume vie sau sensul egalitatii si libertatii.

In acelasi fel am incercat sa-mi traiesc viata, am incercat sa traiesc fara regrete visand ca sunt intr-alta lume. Cred ca adevarata provocare, cea spirituala, este sa spui: "Traiesc acum.", "Asta e societatea in care m-am nascut." Provocarea este sa gasesti adevarul si substanta in mijlocul propriului tau mediu.

traducere Cristi Muresan

.:home .:artisti romani .:interviuri .:discografii .:cdreview
© Copyright www.electrosound.ro 2002