Index artisti straini
New Age
World/Traditional
Soundtrack
Electronic
Underground
Istorie/Genuri
Linkuri
Guestbook
Contact
[articole noi]
 21.09 new age(1)
Miscarea new age = muzica new age?
[tech info]
Cum sa concepi coperta unui CD?
CD-urile nu doar pentru muzica (DVD)
A doua fata a muzicii
Pirateria in Romania
Cum sa-ti promovezi muzica la radio
Demo-ul: cum sa iti lansezi muzica pe piata
[formular]
Pentru a ajuta la imbunatatirea site-lui, completati formularul urmator si puteti castiga in fiecare luna cate un cd. Apasati aici.Cauta: Concurs!!! 5.03.2004
  CD-urile, nu doar pentru muzica (Enhanced CD & DVD) ..//home

1. Enhanced CD

Compact discurile erau destul de simple pana nu demult: puneai discul in aparat si apasai ‘play’. S-au schimbat multe in tehnologia CD-urilor in ultimii ani, ele nu mai ofera doar suport pentru muzica, programele multimedia si interactivitatea au un rol important in ascultarea unui CD: videoclipuri, biografii ale artistilor, fotografii, interviuri si linkuri directe la site-ul artistului.

Aceste CD-uri se numesc "Enhanced CD’s" (intr-o traducere aproximativa: CD-uri sporite sau imbunatatite) si sunt CD-uri care contin si un program video aditional. Acest program video este de cele mai multe ori un fisier multimedia numit Quick Time, care de obicei este preinstalat in computere sau care poate fi repede descarcat gratuit de pe site-ul: www.apple.com/quicktime/download. Programul este suportat fara nici un fel de probleme in formatul MacIntosh sau PC.

Un Enhanced CD poate fi ascultat in CD-playerul din masina, in cel de acasa sau in CD-playerul de la calculator, la fel ca oricare alt CD. De fapt un CD-player obisnuit nici nu recunoaste partea de "enhanced" de pe CD.

Intrebare: 'Ati avut cumva posibilitatea sa ascultati CD-ul?' Raspuns: 'Nu stiu daca este potrivit pentru ascultatorii nostri.' Traducere: 'Nu stiu daca este potrivit pentru ascultatorii nostri, fiindca am fost prea ocupat cu descarcarea de fisiere MP3 si poze erotice de pe net.'

Exemple de albume pe Enhanced CD:
Wendy Carlos - ‘Switched-On Boxed Set’
Luminaria - ‘Sea Waltz’

2. CD/DVD

Un concept relativ nou , CD/DVD-ul contine muzica si/sau videoclipuri in format DVD pe o parte, iar pe celalalta parte contine muzica in format standard. Acest lucru permite posesorului sa asculte muzica pe un CD-player obisnuit, in timp ce are si optiunea de a asculta varianta DVD pe un Home Theatre System cu boxe 5+1.

Exemplu de album pe suport CD/DVD:
Emerson, Lake and Palmer - ‘Pictures at an Exhibition Live!’

3. DVD-Audio

DVD-ul audio are 2 avantaje fata de un CD standard: a) Calitate optima a sunetului. DVD-urile pot fi ascultate pe sisteme audio surround foarte performante, cu boxe 5.1 sau 5+1 (5 boxe si un subwoofer); b) Lungimea. DVD-urile audio pot contine pana la 7 ore de muzica pe un singur disc.

Exemple de albume pe suport DVD-audio:
Robert Rich - ‘Somnium’
Chip Davis - ‘Birdsong’

4. DVD-Video

Acesta este cel mai obisnuit format DVD. Are aceleasi proprietati ca si un DVD-Audio si in plus ai posibilitatea de a urmari un film la o calitate a imaginii de invidiat. Depaseste cu mult CD-urile obisnuite si casetele video VHS.

Exemple de albume pe suport DVD-Video:
Kitaro - ‘The Best of Kitaro’
Sarah Brightman - ‘La Luna: Live In Concert’
Mannheim Steamroller - ‘Christmas in the Aire Live!’

Autori: Peter Manzi & Eric Leland
New Age Voice Magazine-USA
traducerea si adaptarea: Sergiu Rusu

Cateva amanunte tehnice legate de DVD-uri.

Pe langa cele spuse de cei doi autori ai acestui articol preluat din revista americana New AgeVoice Magazine, as dori sa mai adaug cateva detalii destul de importante.

Calitatea unui DVD (Digital Versatile Disc) este intr-adevar exceptionala, insa apar unele mici probleme, dar nu legate de sunet sau de imagine, ci de posibilitatea de a rula DVD-ul in DVD-playerul de acasa. De ce spun asta? Poate ca nu sunteti familiarizati cu termenul de RPC sau Region Protection Code, care este o metoda folosita mai ales in domeniul industriei cinematografice, pentru a proteja vanzarile dintr-o zona sau alta a lumii. Astfel daca aveti, sa zicem, un film pe suport DVD- region 1:USA (va spun din experienta proprie), este putin probabil ca DVD-playerul cumparat din tara de la noi sau din Europa in general, sa poata citi acest DVD. Nu doresc sa intru in amanunte legate de un DVD-ROM de la computer, la care ai totusi posibilitatea de a insela acest sistem de protectie, ci ma refer la sistemele tip deck sau stand-alone.

Care sunt acum codurile pentru diferitele regiuni ale globului: Europa si Marea Britanie au codul 2, Rusia are codul 5, Australia si Noua Zeelanda- 4, Asia-3, iar Statele Unite au codul regional 1. De fapt unitatile DVD nu sunt blocate pe o regiune sau alta in momentul in care le cumperi, ele vor ‘recunoaste’ codurile abia la cel de-al cincilea DVD citit de aparat. Cele mai multe din aparatele DVD lansate de curand pe piata (ma refer la Europa) au posibilitatea de a citi mai multe coduri, se pare insa ca nu citesc codul 1 din regiunea SUA.

Mai exista insa DVD-uri care au marcate pe coperta, in loc de un cod regional de la 1 la 5, inscriptia ‘All’ si acestea pot fi citite de orice DVD-player, din orice zona.

Inainte de a incheia, as dori sa adaug ca DVD-urile sunt intr-adevar un element important al evolutiei CD-ului, insa din pacate la noi in tara pretul lor este de cele mai multe ori de-a dreptul prohibitiv. In speranta ca acest lucru va fi eliminat cu timpul, va doresc sa ascultati si sa vedeti cat mai multe DVD-uri cu muzica si filme bune!

Sergiu Rusu
.:home .:artisti romani .:interviuri .:discografii .:cdreview
© Copyright www.electrosound.ro 2002